Често задавани въпроси

Начало Често задавани въпроси

Задължително ли е да има човек някакви познания по даден език, преди да замине на езикова ваканция в чужбина? Могат ли да заминат абсолютно начинаещи?

Не, не е задължително човек да има вече някакви познания по чуждия език преди да замине. Има училища в чужбина, които предлагат курсове и за деца и за възрастни- напълно начинаещи в дадения език. Обучението е интерактивно и динамично. Препоръчва се, участника в курса се да си носи джобен речник. Хубаво е, курса за начинаещи да бъде индивидуален, а не в група, както и с по- голяма продължителност, за да има реален ефект. Всяко училище в чужбина, изрично упоменава датите предвидени за начало на курсове за начинаещи. 

Ако съм учил езика преди време и имам някакви познания, как мога да разбера на какво ниво точно владея чуждия език и в каква група да се включа? 
За целта всяка институция, която провежда обучения по чужди езици, на място в чужбина ви прави входящ тест още първия учебен ден. Резултатите от входящия тест определят в каква група ще бъдете включен. 

Какво всъщност е предимството на езиковите курсове в чужбина, защо да не си учим чуждия език и тук в България?
Езиковите курсове в чужбина имат едно огромно предимство и то е да учиш даден език в естествената му среда, там където той е жив, говори се от местни, като роден и официален език. Принципа е същия като този, по който едно малко дете учи родния си език- неусетно и естествено, докато слуша хората около него, радио, телевизия, повтаря думички и без излишно напрежение проговаря, усъвършенства се.
Доказано е, че чужд език се учи с 60% по- бързо и ефективно когато си в средата, където той естествено присъства, отколкото на урок в родната си страна, защото когато излезеш от урока в България- ти отново си заобиколен от българска реч: близки, приятели, телевизия, радио, влизаш в магазин, заведение и всички говорят на български.  
В чужбина, дори и след учебните часове, човек остава в чуждоезичната среда, той слуша чуждата реч, привиква на изказа, отпуска се да говори и всичко се получава естествено.  

Имам дъщеря, която е ученичка и няма навършени 18 години. Кой поема отговорност за детето ми по време на курса в чужбина?
За лица под 18 години има много строга политика на институциите в чужбина от гледна точка сигурност, безопастност и контрол. Затова и обикновено езиковите обучения за тийнейджъри са на малко по- висока цена, защото при там, на няколко деца винаги има по един възрастен, който се грижи за тях. По време на учебните занятия това е преподавателя, след учебните занятия за тях и организацията на свободното им време се грижат супервайзори, а в общежитията в които нощуват- денонощно има домакини.
Освен това в повечето институции, след записването на езикова ваканция на лице под 18, писмено назначават служител от институцията, поименно, който е отоговорен за конкретното дете и с който, родителите могат да се свързат за да получават всякаква информация. 

А как стои въпроса с пътуване на лица под 18 години със самолет, без възрастен придружител?
Авиокомпаниите предлагат услуга, която се нарича "Unaccompanied minors" или деца, които летят без придружител. Тази услуга включва служител на авиокомпанията, който да приеме от родителите детето, да чекират заедно багажа, да мине с него през паспортни проверки и митници, да го качи в самолета и да следи поведението му по време на полета. След като кацне самолета на желаната дестинация, отново служителя на компанията хваща детето за ръка- минават паспортни проверки, вземат багажа, минават минтици и предава детето на конкретен посрещащ (в случая това са представители на учебните институции).
Важно е да се спомене, че тази услуга се заплаща към авиокомпанията, с която се лети и цените са различни за различните авиокомпании. Обикновенно за лица под 12-13 години, в зависимост от политиката на компанията, услугата  "Unaccompanied minors" е задължителна, а за лица между 12,13 - 18 години по желание.
*Понякога, някой учебни институции искат да им се заплати допълнителна такса за посрещане и изпращане на  "Unaccompanied minors".  

! За лица под 18 години се изисква нотариално заверен документ, в който да пише че и двамата родители са запознати и съгласни детето да пътува зад граница. Този документ е необходим за пред българските власти, на излизане от страната.

Само през лятото ли се провеждат езиковите обучения в чужбина?
Не, курсове и за деца и за възрастни се провеждат целогодишно. 
За езиковите ваканции в чужбина на ученици, интереса разбира се, е предимно през лятото, тъй като тогава е тяхната най- дълга ваканция.